Забезпечення безпеки працівників закладів громадського харчування в умовах карантину

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Катерина Гуляр надає роз*яснення законодавства з даного питання.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року № 211 зі змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 343 від 04.05.2020 року (далі – Порядок) «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» з 12 березня 2020 р. до 22 травня 2020 р. на всій території України запроваджено карантин – господарська діяльність здійснюється із дотриманням певних обмежень.

Відповідно до п. 8, абзацу 4 Порядку діяльність із надання послуг громадського харчування дозволяється за таких умов:

—           на відкритих (літніх) майданчиках просто неба за умови забезпечення дотримання відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як двох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років);

  • діяльність з надання зазначених послуг із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос за умови, що суб’єкт господарювання, який проводить таку діяльність, є оператором ринку харчових продуктів;
  • при забезпеченні персоналу засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук);
  • при перебуванні відвідувачів, крім часу приймання їжі, у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, у тому числі виготовлених самостійно, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

В свою чергу, відповідно до Порядку, Головний державний санітарний лікар МОЗ України розширено розробив основні вимоги до роботи закладів громадського харчування на час карантину – Постанова Головного державного санітарного лікаря МОЗ України від 09.05.2020 № 18 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при роботі закладів громадського харчування на період карантину у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», а саме, для забезпечення безпеки як працівників так і відвідувачів закладів громадського харчування в умовах карантину:

  • проведення термометрії всіх працівників перед початком робочого дня. Якщо температура виявиться вищою за 37,2 градуса – такого співробітника зобов’язані не допускати до роботи;
  • обслуговування в громадському харчуванні дозволяється тільки на виніс за попередніми замовленнями та/або на літніх майданчиках просто неба. У такому разі між столами повинна бути дистанція 1,5 м, а за кожним з них може розміщуватися одна або дві людини;
  • адміністрація або персонал самі повинні контролювати і забезпечувати умови щодо запобігання чергам;
  • меню має розташовуватися поруч з місцем видання замовлень, давати меню клієнтам не можна;
  • при вході повинні бути наявні антисептики;
  • замовлення повинні видавати виключно в одноразовому посуді і закритій тарі;
  • перед і після відкриття, а також кожні дві години приміщення треба обробляти мийними та дезінфекційними засобами;
  • місце проведення розрахунку повинно бути обладнане пристроями для безконтактної оплати, поличкою для передання замовлення без контакту з клієнтом;
  • основне, що в-першу чергу забезпечує безпеку унеможливлення зараження респіраторною хворобою – це забезпечення засобами індивідуального захисту – працівники повинні бути одягнені у медичну маску або респіратор, окуляри та рукавички, контроль стоїть за роботодавцем – забезпечення щоденним запасом ЗІЗ і контроль за виконанням цього правила, оскільки саме роботодавець несе відповідальність за безпеку працівників відповідно до ст. 8 ЗУ «Про охорону праці».

Недотримання карантинних заходів тягне за собою накладання штрафу  на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян відповідно до ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Отже, захист працівників та відвідувачів має бути пріоритетним напрямком у сфері господарської діяльності на сьогоднішній день в умовах карантину і дотримання карантинних заходів збереже життя працівників, призупинить поширення респіраторної хвороби COVID-19  та убезпечить роботодавців від адмінправопорушень.