З 21 квітня визначення прожиткового мінімуму — за новою методикою

Оновлено Методику визначення прожиткового мінімуму. Вона встановлює єдиний порядок розрахунку прожиткового мінімуму у розрахунку на місяць на одну особу та для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення в Україні.

Наказом Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку та Держстату від 03.02.2017 р. №178/147/31 затверджено нову Методику визначення прожиткового мінімуму. Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане на 21 квітня в «Офіційному віснику України» №32/2017.

Відповідно втратить чинність наказ Мінпраці, Мінекономіки, Держкомстату від 17.05.2000 р. №109/95/157 «Про затвердження Методики визначення прожиткового мінімуму на одну особу та для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення» та накази, які вносили зміни до цієї Методики.

Методика встановлює єдиний порядок розрахунку прожиткового мінімуму у розрахунку на місяць на одну особу та для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення в Україні.

Уточнено, що до основних соціальних і демографічних груп населення відносяться:

  • діти віком до 6 років (0-5 років включно);
  • діти віком від 6 до 18 років (6-17 років включно);
  • працездатні особи (18-59 років включно);
  • особи, які втратили працездатність (60 років і старші).

Прожитковий мінімум на одну особу та для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення, складатиметься з таких вартісних величин:

  • набору продуктів харчування, достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я;
  • мінімального набору непродовольчих товарів, необхідного для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості;
  • мінімального набору послуг, необхідного для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Такі набори продуктів та послуг визначені постановою КМУ від 11.10.2016 р. № 780. Там, наприклад, про норму у 73 кг картоплі, 182,5 яйця, 900 грам манної крупи і 0,4 «перукарські послуги» для дитини віком до 6 років НА РІК.

Джерело інформації: «Дебет-Кредит»